Ο παγκοσμίου φήμης γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι υποστήριξε ότι η εξτρεμιστική ομάδα της Συρίας al-Nusra υπήρξε σημαντικός αποδέκτης των τουρκικών ενισχύσεων και ότι η Τουρκία παρέχει βοήθεια στους Τζιχαντιστές.




"Η Τουρκία είναι ο κύριος υποστηρικτής των Τζιχαντιστών " είπε ο Τσόμσκι σε μια γεμάτη αίθουσα φοιτητών, δημοσιογράφων και ακτιβιστών στο Boston College το Σάββατο.
Ή ομιλία του Τσόμσκι ήταν μέρος μιας διάσκεψης για την ελευθερία του Τύπου στη Μέση Ανατολή.
Κατηγόρησε επίσης την Τουρκία ότι, μετά την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και ΗΠΑ, σχετικά με τη χρήση των τουρκικών αεροδρομίων, οι ΗΠΑ πίστευαν ότι η Τουρκία θα στρατευτεί στον αγώνα κατά του ISIL,   αλλά δεν το έκανε.
Αντίθετα, δήλωσε ότι η Τουρκία παραπλάνησε τους συμμάχους της και στράφηκε εναντίων των Κούρδων στο Ιράκ και τη Συρία.
Οι παρατηρήσεις του Chomsky απεικονίζουν μια πεποίθηση που επικρατεί στη Δύση ότι η συμφωνία της Τουρκίας, να αφήσει τα αεροσκάφη των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τις τούρκικες αεροπορικές βάσεις, ήταν ένα τέχνασμα για να επιτεθεί μετά στους τους Κούρδους.
Ο Τσόμσκι υποστήριξε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την Τζιχάντ στα μέτωπα με την Συρία.
Η al-Nusra είναι ο κύριος αποδέκτης της τουρκικής βοήθειας είπε και συνέχισε με αναφορές για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία. 
"Η Δημοσιογραφία δολοφονείται" είπε ο Τσόμσκι για την κακή κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία και υπενθύμισε  ότι έγινε έφοδος σε γραφεία εφημερίδας από την οποία απολύθηκαν, μετά την εισβολή της αστυνομίας, περισσότεροι από 70 δημοσιογράφοι.
Ο Τσόμσκι είπε ότι επιδοκιμάζει Τούρκους δημοσιογράφους και εκδότες οι οποίοι υπερασπίζονται με σθένος το δικαίωμα στη διαφωνία.

Ο ίδιος υπογράμμισε ιδιαίτερα την κατάσταση στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι οι δημοσιογράφοι αψηφώντας τις αρχές, ασκούν το λειτούργημά τους, παρά την τεράστια πίεση.

Δημοσίευση σχολίου