Την πλήρη παράδοση της Ελληνικής οικονομίας στους διεθνής τοκογλύφους επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το CNBC. Ξεπούλησε ο Τσίπρας για λίγα σεντς, λέει το ρεπορτάζ, μία περιουσία 350δις. Αυτά για όποιος πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις των μνημονίων είναι κάτι άλλο εκτός από γιουσουφάκια.


Αναλυτικά η αναφορά του CNBC.  

«Σα να μην είχε αρκετά οικονομικά προβλήματα η Ελλάδα, την προηγούμενη εβδομάδα ξένα κεφάλαια πήραν τον έλεγχο των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών της χώρας, μέσα από μία αύξηση κεφαλαίων ύψους 6,42 δισ. δολ. και μία περίπλοκη διαδικασία νομικών χειρισμών.
Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές των τραπεζών πουλήθηκαν για λίγα σεντς, εξαϋλώνοντας την κρατική συμμετοχή σε αυτές τις σημαντικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν περιουσία που ανέρχεται σε 350 δισ. δολ.».
Ακολούθως, το CNBC κατακεραυνώνει τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αναφερόμενο στη διαδικασία του book building που ακολουθήθηκε, η οποία και επέτρεψε στους υποψήφιους επενδυτές να καθορίσουν οι ίδιοι τις τιμές των τιμών στις αυξήσεις κεφαλαίου.
Παράλληλα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο τονίζει την απόφαση της κυβέρνησης να καταστήσει υποχρεωτικό για το ΤΧΣ την αποδοχή των τιμών που θα προέκυπταν από το book building, ακόμη και εάν αυτές δεν αντικατόπτριζαν την πραγματική αξία των μετοχών.
Το CNBC συνεχίζει λέγοντας ότι «σύμφωνα με πηγές στις ελληνικές τράπεζες, οι Capital Group, Pimco, WLR Recovery Fund, Wellington, Fairfax, Brookfield Capital Partners και Highfields Capital Management είναι ανάμεσα σε εκείνους που έσπευσαν να επενδύσουν στις ελληνικές τράπεζες σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές μέσα στο Νοέμβριο».
Τέλος, το CNCB καταλήγει ότι «οι ξένοι επενδυτές αξιολόγησαν τις ελληνικές τράπεζες στα 800 εκατ. δολ. περισσότερο από 3 φορές χαμηλότερα από την χρηματιστηριακή τους αξία που ανέρχεται σε 3 δισ. δολ.».


Δημοσίευση σχολίου