Εικόνα ολικής καταστροφής δείχνει πλέον ευθέως η ελληνική οικονομία αφού ένα- ένα τα κομμάτια της δείχνουν πλέον να καταρρέουν. Ακόμα και το ισχυρό χαρτί της ελληνικής οικονομίας που είναι ο τουρισμός, τον οποίο μέχρι σήμερα ονομάζαμε βαριά βιομηχανία, δείχνει όχι μόνο να έχει προβλήματα αλλά να μετατρέπεται σε βομβαρδισμένο τοπίο.



Όπως αποκάλυψε αγγλική εφημερίδα «Daily Mail» 480 μικρά και μεσαία ξενοδοχεία βρίσκονται στις αγγελίες προς πώληση σε εξευτελιστικές τιμές από αυτές που ίσχυαν στο παρελθόν, καθώς οι ιδιοκτήτες τους βρίσκονται σε απόγνωση μπροστά στη φορολαίλαπα αλλά και στις υπόλοιπες επιβαρύνσεις του δημοσίου και αυτές που έπονται με το ασφαλιστικό. Το τραγικό μάλιστα είναι ότι τα 480 ξενοδοχεία στην Ελλάδα βγήκαν στο σφυρί μέσα σε ένα μήνα για μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ όσο δηλαδή κοστίζει ένα σπίτι στο Λονδίνο δύο δωματίων».

Στο ίδιο ρεπορταζ μάλιστα αναφέρεται ότι το σύνολο αυτών των 482 ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα προσφέρεται για 1, 7 δις ευρώ.
Πράγματι η είδηση αληθεύει καθώς 106 ξενοδοχεία στη Μακεδονία, 66 στη Κρήτη, 53 στα Ιόνια συμπεριλαμβανομένης και της Ζακύνθου αλλά και της Λευκάδος ήδη βρίσκονται προς πώληση από τους ιδιοκτήτες τους οι οποίοι μπροστά στην κατακόρυφη πτώση και την ύφεση που διέπει την Ελλάδα μαζί με τη φορολογική και την ασφαλιστική ασφυξία προτιμούν να αποχωριστούν τις ιδιοκτησίες τους που με κόπο και αίμα για χρόνια έφτιαξαν. 

Σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες πρόκειται για μικρές μονάδες που απευθύνονται κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος λόγω της κρίσεως είναι πλέον είδος προς εξαφάνιση. Όπως λένε μεσίτες πρόκειται για μικρές ξενοδοχειακές μονάδες που συνήθως έχουν δάνεια για αυτό οι ιδιοκτήτες τους τα πουλούν σε εξευτελιστικές τιμές. Αντίθετα οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες καταφέρουν και ρυθμίζουν τα δάνεια τους καθώς οι τράπεζες απέναντί τους είναι πιο ευέλικτες αφού έχουν μεγάλους τσίρους.

Σύμφωνα με τις αγγελίες ορισμένοι από τους ιδιοκτήτες επιχειρούν να πουλήσουν τις επιχειρήσεις τους μαζί με όλα τα έπιπλα και τον εξοπλισμό τους καθώς έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν οριστικά την όποια επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η «Daily Mail» μάλιστα αναφέρει γνωστό οικογενειακό ξενοδοχείο στη Λέσβο που κατατάσσεται ψηλά στο Trip Advisor το οποίο πωλείται έναντι 1.350.000 ευρώ ενώ έχει ετήσιο καθαρό κέρδος έως 100. 000 ευρώ. Να σημειωθεί βέβαια ότι σε πολλές των περιπτώσεων καταλυτικό ρόλο για την απόφαση των ιδιοκτήτων των 480 ξενοδοχείων να ξεπουλήσουν την περιουσία τους είναι ο δανεισμός από τις τράπεζες που δεν διευθετούν τα κόκκινα δάνεια με λογικό τρόπο αλλά και οι οφειλές προς το δημόσιο το οποίο με τις νέες αποφάσεις του ουσιαστικά πετά εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων, τους περισσότερους φορολογούμενους με χρέη αφού κάνει άμεσα απαιτητές τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.


Γεγονός πάντως είναι ότι μέσα σε ένα μήνα το 5% των ξενοδοχείων της Ελλάδος έχει βγει προς πώληση σε εξευτελιστικές τιμές δείχνοντας τη κατάντια της οικονομίας ενώ υποδηλώνει το τελείωμα και τον αφελληνισμό της πάλαι ποτέ κραταιάς ελληνικής βιομηχανίας του τουρισμού.

Δημοσίευση σχολίου