«Απελπιστική» χαρακτηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν την κατάσταση της οικονομίας της Ιταλίας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η έξοδός της από την Ευρωζώνη είναι θέμα χρόνου.
«Η πιθανότητα να παραμείνει η Ιταλία στο ευρώ μειώνεται από χρόνο σε χρόνο» δηλώνει ο Χανς-Βέρνερ Ζιν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.
«Η χώρα δεν τα βγάζει πέρα με το ευρώ. Η ιταλική οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική και δεν έκανε τα περασμένα χρόνια καμιά σοβαρή προσπάθεια να ξαναγίνει ανταγωνιστική. Αναρωτιέμαι πραγματικά πόσο θα αντέξει η Ιταλία ακόμα στο ευρώ» συνεχίζει ο πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (Ifo) του Μονάχου.
Όπως εξηγεί, η ιταλική οικονομία εξακολουθεί να παράγει 22% λιγότερο από ό,τι πριν την κρίση και υπάρχουν ολοένα και περισσότερες πτωχεύσεις, ενώ η ανεργία των νέων ανέρχεται στο 40%. «Μια τόσο καταστροφική κατάσταση δεν μπορεί να την αντέξει για πολύ μια χώρα» εκτιμά.
Διευκρινίζει πάντως ότι ο ίδιος δεν θα ήθελε να αποχωρήσει η Ιταλία από την Ευρωζώνη, αλλά το ιταλικό κατεστημένο δεν βλέπει άλλη εναλλακτική από την έξοδό της. Επίσης, όπως σημειώνει, «οι μισοί από τους Ιταλούς επιθυμούν να βγουν από το ευρώ.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες ετέθη αυτό το ερώτημα τον τελευταίο καιρό. Στην Ιταλία συζητούν πολύ, αλλά δεν δρουν».
Σύμφωνα με τον κ. Ζιν, η ιταλική οικονομία συνεχίζει να παράγει πολύ ακριβά για να μπορεί να είναι ανταγωνιστική διεθνώς. «Ήδη και πριν την κρίση οι τιμές ήταν ακριβές και έκτοτε δεν έχουν μειωθεί», αναφέρει.
Η Welt υπενθυμίζει ότι ανάλογη άποψη περί εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ είχε διατυπώσει σε συνέντευξή του και ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς στις αρχές Οκτωβρίου.

tribune.gr

Δημοσίευση σχολίου