Στα όπλα οι Σέρβοι για να αποτρέψουν νέο εδαφικό ακρωτηριασμό
Το σχέδιο έκθεσης της ΕΕ που θα γίνει  ψήφισμα  του Ευρωπαϊκού κοινοβούλιο για την Σερβία, δείχνει ναι μεν πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα σε πολλούς τομείς, αλλά ζητά την αυτονομία της Βοΐβοντίνα, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου για την πολύπαθη χώρα, ενώ  σε συνδυασμό με την «φωτιά» που σιγοκαίει στην  Κοιλάδα του Πρέσεβο όλα τα Βαλκάνια κινδυνεύουν ξανά.

Η Σερβία καλείται να διασφαλίσει την εφαρμογή της νομοθεσίας στον τομέα της εκπαίδευσης των εθνικών μειονοτήτων, στην χρήση της γλώσσας, στην εκπροσώπησή τους στη δημόσια αρχή, καθώς και στην πρόσβαση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στις θρησκευτικές υπηρεσίες σε μειονοτικές γλώσσες.
Το εξοργιστικό είναι ότι οι Ευρωπαίοι με πρόφαση το ανεκτό  επίπεδο προστασίας των μειονοτήτων επισημαίνουν  ότι η «αυτονομία» της σερβικής περιοχής της Βοϊβοντίνα δεν πρέπει να αποδυναμωθεί.
Η αυτονομία της Βοϊβοντίνα πρέπει να ενισχυθεί, αυτό είναι το συμπέρασμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αυτό πιθανότατα σημαίνει μόνο ένα πράγμα, τα σχέδια εξ αποστάσεως των Βρυξελλών που αφορούν αυτήν σερβική επαρχία δείχνουν ότι η Σερβία θα έχει ένα νέο εθνικό πρόβλημα με αυτό το θέμα.
Ζητούν να αυτονομηθεί η Βοϊβοντίνα οι Ευρωπαίοι, δηλαδή οι Γερμανοί ενώ στο παρασκήνιο ετοιμάζεται η αυτονόμηση της κοιλάδας του Πρέσεβο όπου κατοικούν Αλβανοί σε μια προσπάθεια διάλυσης της χώρας, για να μην δοθεί «πάτημα» στην Ρωσία να βρει προσοδοφόρο έδαφος και να μεταφέρει πυραυλικά συστήματα.
Η Σερβία κινδυνεύει, σύμφωνα με  ειδικούς με νέο ακρωτηριασμό  εφόσον δεν δώσει το πράσινο φως στην Μόσχα να εγκαταστήσει επίσημα στρατιωτική βάση . Άλλωστε ΝΑΤΟ και ΕΕ ετοιμάζουν την «έκρηξη» του αλβανικού εθνικισμού για να βρουν « αφορμή» να κάνουν  τα ίδια με το 1999.
Η ΕΕ  ζητά επίσης  μεγαλύτερη δέσμευση στους τομείς της καταπολέμησης της διαφθοράς, στην δημιουργία ανεξάρτητου δικαστικού  σώματος, στην προστασία της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και των μειονοτήτων και απαιτεί την  εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο.
Αυτή η τακτική ετήσια έκθεση της ΕΕ , η οποία παρουσιάζεται σήμερα στην Ευρωπαϊκή  Επιτροπής θα αποτελέσει ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπενθυμίζοντας  ότι θα ανοίξουν τα κεφάλαια 23 και 24 των διαπραγματεύσεων με το Βελιγράδι που αποτελούν το «κλειδί για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.
Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα καλεί για το άνοιγμα του κεφαλαίου 26, το οποίο έχει αποκλειστεί από την Κροατία σχετικά με την κατάσταση της Κροατικής εθνικής μειονότητας στη Σερβία.
Το σχέδιο ευρωπαϊκής έκθεσης ήταν ιδιαίτερα καυστικό στην σημασία της επίλυσης του διμερούς θέματος  με έναν τρόπο που  εμποδίζει την ενταξιακή διαδικασία.
Όσο αφορά  τις εθνικές μειονότητες, ο εισηγητής για τη Σερβία κ. David McAllister στο κείμενό του δεν αναφέρει την ατομική κατάσταση οποιασδήποτε εθνικής μειονότητας στη Σερβία, αλλά χαιρετίζει την έγκριση του σχεδίου δράσης για τα βασικά δικαιώματα των  μειονοτήτων.

Στο μέρος του κειμένου του σχεδίου της έκθεσης σχετικά με τη Σερβία, που αναφέρεται στον κανόνα δικαίου, ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου McAllister τονίζει την  πρόοδο που σημειώθηκε στον τομέα της δικαιοσύνης, αλλά τονίζει επίσης ότι «ένα ανεξάρτητο δικαστικό σώμα εξακολουθεί να μην διασφαλίζει την νομιμότητα στην πράξη», καθώς και ως προς την ποιότητα της ανεξαρτησίας αλλά και την διαθεσιμότητα στο δικαστικό σώμα το πρόβλημα υφίσταται, λόγω της άνισης κατανομής της εργασίας, του υψηλού φόρτου εργασίας,  της συσσώρευσης υποθέσεων και  έλλειψη δωρεάν νομικής βοήθειας στη χώρα.
Ταυτόχρονα υπογραμμίζει την ανησυχία του για την έλλειψη προόδου της Σερβίας στην καταπολέμηση της διαφθοράς και ζητεί την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής στον τομέα αυτό, καθώς και την έγκριση του νόμου περί υπηρεσίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Το κείμενο εκφράζει επίσης ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα όσον αφορά την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά   αναφέρει συγκεκριμένα «αμφιλεγόμενα γεγονότα» στην περίπτωση της υπόθεσης  Savamala, σύμφωνα με την οποία οι αρχές της Σερβίας έδρασαν για την  άμεση επίλυση της υπόθεσης αυτής.
Η Σερβία  στο σχέδιο έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έλαβε πολύ θετική αξιολόγηση όσον αφορά τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα, αλλά και στην επίλυση του ζητήματος των προσφύγων αλλά και επαίνους για την συνεργασία στην περιοχή και τη δέσμευσή της για σχέσεις καλής γειτονίας με  χώρες κράτη μέλη της ΕΕ».
Ταυτόχρονα, επαναλήφθηκε η έκκληση για τη συνέχιση των εργασιών για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και στην εναρμόνιση της εξωτερικής πολιτικής με την πολιτική της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων με τη Ρωσία.

Εάν  ζητούν αυτά τα αίσχη από μια χώρα που θέλει να εισέλθει στην ΕΕ όπως η Σερβία …….σκεφτείτε τι ζητούν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις για τα δάνεια με την Ελλάδα.
pentapostagma.gr

Δημοσίευση σχολίου