Νέες λίαν ενδιαφέρουσες εξελίξεις για την γειτονική χώρα των Σκοπίων εμπλέκουν το κινεζικό γίγαντα ελέω των σχεδίων του για διείσδυση στην Ευρώπη μέσω Πειραιά -Θεσ/νικη- Σκοπίων, αλλάζoντας  δραματικά τα «δεδομένα»  σε ολόκληρα τα Βαλκάνια .

Η έκρυθμη και λίαν επικίνδυνη κατάσταση στην ΠΓΔΜ παρακολουθείται στενά από την κινεζική διπλωματία και τις μυστικές  υπηρεσίες .
Το  Πεκίνο έχει ως κύριο μέρος των σχεδίων του την πλήρη αποκατάσταση του Δρόμου του Μεταξιού» και για αυτόν το λόγο  συνεργαζόταν στενά εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα  με την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ταυτόχρονα ο κινεζικός γίγαντας εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον για την εξαγορά της κρατικής σιδηροδρομικής επιχείρησης της Βουλγαρίας BZD Holding (Bulgarian State Railways). Το αίτημα το κατέθεσε στη βουλγαρική κυβέρνηση η κινεζική κατασκευάστρια τροχαίου σιδηροδρομικού υλικού CRRC (China Railway Rolling Stock).
Η κινεζική πρόταση πραγματοποιήθηκε στo πλαίσιo του προγράμματος «One Belt One Road» (OBOR) του Πεκίνου και συνδέεται τόσο με τις επενδύσεις στην Ελλάδα και στον Πειραιά όσο και με τον «Σιδερένιο Δρόμο του Μεταξιού».
Τη χερσαία, δηλαδή, παράλληλα με τη θαλάσσια όδευση του εμπορίου από την Ασία στην Ευρώπη.
Οι Κινέζοι έχοντας ως εφαλτήριο το μεγάλο ελληνικό λιμάνι του Πειραιά, ετοιμάζονται μέσω  σιδηροδρομικής οδού  για μια αύξηση ρεκόρ στις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων.
Το σχέδιο είναι η δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής πάνω στο σημαντικό άξονα ΠειραιάΣκόπια- Βελιγράδι-Βουδαπέστη.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι κινεζικοί σιδηρόδρομοι εδώ και πολλά χρόνια συνεργάζονται με τους σκοπιανούς σιδηροδρόμους .
Εταίροι μαζί με τους Κινέζους είναι οι Ρώσοι. Η επιρροή τους στον ορθόδοξο κόσμο αποτελεί  ένα είδος «επιταχυντή» στις κυβερνήσεις των Σκοπίων και του Βελιγραδίου. Πεκίνο και Μόσχα σχεδιάζουν μεγάλα προγράμματα μαζί στον ίδιο διάδρομο και θέλουν να δουν μια φιλική επιλογή από την κυβέρνηση Ζάεφ (αν υπάρξει) μετά τις συμφωνίες με τον Νίκολα Γκρουέφσκι.
Ως εκ τούτου, Κρεμλίνο και Πεκίνο «μεταδίδουν»  μηνύματα στους Σκοπιανούς  που προσφέρουν  ειρήνη και  ευημερία σε αντίθεση με τη Δύση, που έχει ως στόχο να διασπάσει την χώρα  και να δημιουργήσει την «Μεγάλη Αλβανία», λόγω ακριβώς των  έκνομων σχεδίων του ΝΑΤΟ.
«Με όλα αυτά τα δεδομένα οι πιθανές συγκρούσεις θα μπορούσαν εύκολα να προκληθούν και να επεκταθούν συμπεριλαμβάνοντας  το σύνολο των  Βαλκανίων, με  την συμμετοχή της  Αλβανίας,  του Κοσσυφοπεδίου ,  της Σερβίας,  του Μαυροβουνίου  και ακόμη  της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Ενώ  Κροατία και  Αλβανία είναι αναφανδόν με την πλευρά του ΝΑΤΟ », καταλήγει, ειδικός αμυντικός αναλυτής στο Globus .
Πρόκειται για «πολύ χοντρό» και λίαν επικίνδυνο παιχνίδι το οποίο διαδραματίζεται στην ΠΓΔΜ το τελευταίο διάστημα, και το οποίο εμπλέκει ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα ταυτόχρονα πάνω από μια μικρή αυτή χώρα που είναι η « πύλη» για την κεντρική Ευρώπη .
Για τη Μόσχα η ΠΓΔΜ είναι μία από τις  πιο σημαντικές περιοχές για τον έλεγχο του αγωγού φυσικού αερίου «Turk Stream» και αν καταφέρει να κυβερνήσει ο  φιλοδυτικός Ζ. Ζάεφ,  θα έθετε σε σοβαρότατο κίνδυνο τα σχέδια αυτά.
Οι Αμερικανοί για αυτόν ακριβώς το λόγο εμπλέκονται στην χώρα, πιέζουν μέσω ΝΑΤΟ, ΕΕ και άλλων διαύλων τον φιλορώσο πρόεδρο να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού στον Ζ.Ζάεφ ο οποίος έχει «κρυφή ατζέντα» με τους Αλβανούς.

Εν τω μεταξύ ο Ζάεφ και οι Αλβανοί συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι ο Γκρουέφσκι απλά δεν θέλει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και επιλέγει την μόνη διέξοδο προσπαθώντας να εκφοβίσει  τους πολίτες, προετοιμάζοντας το έδαφος ακόμη και για εμφύλιο πόλεμο.
Η Μόσχα και προσωπικά ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν δίνει την πρώτη μεγάλη «μάχη» εναντίον των ΗΠΑ και της ΕΕ στην ΠΓΔΜ, η έκβαση της οποίας θα κρίνει το μέλλον της Ρωσίας  στα Βαλκάνια και την  Ευρώπη ολόκληρη.
Πάντως όπως και να έχει η κατάσταση, η  πολεμική εμπλοκή στα βόρεια σύνορα μας φαντάζει κάθε μέρα πιο σίγουρη από ποτέ άλλοτε.

Δημοσίευση σχολίου