Μόλις ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε το θέμα της απέλασης και παράδοσης στην Τουρκία του Ιμάμη Γκιουλέν, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ του απάντησε ότι βρίσκεται φυλακισμένος στις τουρκικές φυλακές ένας Αμερικανός πάστορας, ο Αντριου Μπράνσον, και πρέπει να τον απελευθερώσεις αμέσως

Η αποκάλυψη έγινε από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου μετά την αναχώρηση του κ. Ερντογάν από τον Λευκό Οίκο και αφού απέτυχε να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο ότι ο Ιμάμης Γκιουλέν πρέπει να συλληφθεί πάραυτα με βάση τα στοιχεία που παρέδωσε η τουρκική κυβέρνηση και στον κ. Τραμπ και στον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης.

Σημειώνουμε ότι ο πάστορας Μπράνσον ζει στην Τουρκία τα τελευταία 23 χρόνια. Η σύλληψή του έγινε στη Σμύρνη τον περασμένο Οκτώβριο και φυλακίστηκε αμέσως χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες. Παρέμεινε χωρίς δίκη για δύο μήνες στη φυλακή. Ακολούθησε, το Δεκέμβριο, η παρουσίασή του ενώπιον δικαστηρίου όπου ο εισαγγελέας τον κατηγόρησε για ενίσχυση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οι Αμερικανοί ενημέρωσαν ότι δεν παρουσιάστηκαν στοιχεία εναντίον του, αλλά παρ΄όλα αυτά παραμένει και σήμερα στη φυλακή. Είναι σημαντικό ότι μετά τον κ. Τράμπ, ακολούθησε ο παριστάμενος αντιπρόεδρος Μαικλ Πενς ο οποίος επέμενε στην αποφυλάκιση του πάστορα. Για να επανέλθει στο θέμα ο Αμερικανός πρόεδρος. Πιστεύεται ότι ο κ. Τραμπ χρησιμοποίησε το θέμα για να αποκρούσει τα τουρκικά αιτήματα για σύλληψη του Ιμάμη Γκιουλέν.

Η συνάντηση κυριαρχήθηκε από διαφωνίες, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε το τελεσίγραφο του κ. Ερντογάν για ακύρωση της απόφασης εξοπλισμού των Κούρδων της Συρίας (YPG).


Δημόσια, οι δύο πλευρές προσπάθησαν να πείσουν ότι «όλα βαίνουν καλώς» στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τους τρόπους περαιτέρω ενδυνάμωσης της βαθιάς και πολύπλευρης σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο:

«Ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια της ΝΑΤΟϊκής μας συμμάχου Τουρκίας και την ανάγκη να εργαστούν (οι δύο χώρες) μαζί για να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές».



Στη λιτή ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στην κουβέντα του κ. Τραμπ προς τον κ. Ερντογάν ότι προσβλέπει να τον συναντήσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα, στη διάρκεια της επικείμενης διεθνούς περιοδείας του. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ.


Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι δημόσια ο κ. Τραμπ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την Τουρκία και τον κ. Ερντογάν, και τον χαρακτήρισε ισχυρό σύμμαχο στον πόλεμο εναντίον του ισλαμικού εξτρεμισμού, εν τούτοις διαφώνησαν με ισχυρό τρόπο για την στρατιωτική ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας εκ μέρους του αμερικανικού Πενταγώνου.

Για να χρυσώσει το χάπι ο κ. Τραμπ, δεν έκανε καμία αναφορά -όπως ο προηγούμενος πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα- στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις φυλακίσεις εκατοντάδων δημοσιογράφων όπως και στο «στήσιμο» ενός αυταρχικού και στρατοκρατούμενου καθεστώτος. Αυτό εκνεύρισε τις ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και πολλούς βουλευτές και γερουσιαστές, όμως ο Λευκός Οίκος δεν δίνει καμία σημασία. Όπως τονίστηκε ο Λευκός Οίκος του κ. Τραμπ, ενδιαφέρεται περισσότερο να συνάπτει συμφωνίες για το καλό της Αμερικής, παρά να ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην Ουάσιγκτον εκφράζουν φόβους για τη στάση του κ. Ερντογάν, απ’ εδώ και πέρα, εναντίον των Κούρδων του YPG. Παρά το γεγονός ότι προειδοποίησαν σε όλα τα επίπεδα τον Τούρκο πρόεδρο, να μην κτυπήσει ξανά τους Κούρδους μαχητές, εκφράζονται φόβοι ότι θα μπορούσε να το επιχειρήσει και πάλι ως επίδειξη δύναμης, μετά την αποτυχία του να πείσει τον κ. Τραμπ, να ακυρώσει την απόφασή του για την αποστολή σημαντικού στρατιωτικού υλικού από τις ΗΠΑ στους Κούρδους. Μαζί με τους τελευταίους συμμετέχουν σε επιχειρήσεις και περιπολίες και Αμερικανοί κομάντος.

Το θέμα φέρεται να έθεσε ο υπουργός Άμυνας Μάτις, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση του κ. Τραμπ με τον Ερντογάν. Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν αποκαλύψει ότι κατά την προηγούμενη επίθεση εναντίον των Κούρδων κινδύνευσαν σοβαρά μέλη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν στρατοπεδεύσει στο συριακό Κουρδιστάν.


Ένα άλλο θέμα που τέθηκε είναι η πιθανότητα εισβολής της Τουρκίας εναντίον του συριακού Κουρδιστάν. Αυτή δεν θα γίνει αποδεκτή και θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον των ΗΠΑ, τονίστηκε από τους Αμερικανούς.

Δημοσίευση σχολίου