Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Γερμανού ομολόγου του Φρανκ Βαλτερ Στάινμάγερ πραγματοποιήθηκαν στο Κάσελ τα εγκαίνια της documenta 14, της κορυφαίας έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης, που για πρώτη φορά στην 60χρονη ιστορία της φιλοξενείται και σε δεύτερη πόλη, στην Αθήνα.  

Στην έκθεση, κεντρικό σημείο είναι το έργο ο «Παρθενώνας των βιβλίων», το κολοσσιαίο  έργο της καλλιτέχνη από την Αργεντινή, Μάρτα Μινουχίν, που «χτίστηκε» από απαγορευμένα βιβλία από ολόκληρο τον κόσμο, μήνυμα κατά της λογοκρισίας. Τον «Παρθενώνα των βιβλίων», επισκέφθηκαν οι Πρόεδροι Ελλάδος και Γερμανίας  
Σε δήλωση του σχετικά με τη σημασία των εγκαινίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι βρισκόμαστε όλοι εδώ για να θυμίσουμε ότι Ευρώπη πριν από όλα είναι ο πολιτισμός της. «Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ προσφέροντας το δικό της αντίδωρο, όπως ονομάζει η Ελλάδα τη δική της συνεισφορά στο μεγάλο αυτό παγκόσμιο γεγονός» είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και επεσήμανε ότι αποτελεί τιμή για την Ελλάδα ότι η documenta 14 διοργανώνεται εκτός από το Κάσελ και στην Αθήνα.  
Αναφερόμενος στον Παρθενώνα των Βιβλίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι μας θυμίζει την ρήση του Αντρέ Μαλρό το 1959, ότι ο δυτικός πολιτισμός έχει την αφετηρία του στον Παρθενώνα, και πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε τα γλυπτά του Παρθενώνα πίσω, επειδή ανήκουν σε ένα μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα και συμβολίζει από μόνο του και με μοναδικότητα την αρχή και την πορεία του δυτικού πολιτισμού.
Σε γεύμα που παρατέθηκε μετά τα εγκαίνια της documenta 14 στο Κάσελ της Γερμανίας από τους προέδρους Ελλάδας και Γερμανίας, ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Βαλτερ Στάινμάγερ, σε σύντομη ομιλία του, ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογο του Προκόπη Παυλόπουλο για την «θαρραλέα», όπως την χαρακτήρισε, επιλογή να βρεθεί εκτός Ελλάδας την ημέρα της επετείου της σφαγής του Διστόμου για να τιμήσουν μαζί οι δύο Πρόεδροι, όπως είπε, την μνήμη των θυμάτων των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής.  
Αναφερόμενος στον τίτλο της έκθεσης documenta 14 «Μαθαίνοντας από την Αθήνα» άφησε αιχμές για τη γερμανική πολιτική λέγοντας ότι κατανοούμε τον τίτλο ως προειδοποίηση και έκκληση να αμφισβητούμε τις αποφάσεις μας. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι και ο άλλος μπορεί να έχει δίκιο, είναι σημαντικό να κατανοούμε τις απόψεις των άλλων και να βρίσκουμε κοινά σημεία επαφής. Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο μεγάλη ανάγκη για αυτό», επεσήμανε ο Γερμανός πρόεδρος.  
 Απαντώντας ο Πρ. Παυλόπουλος είπε ότι κάποιοι θέλουν να γκρεμίσουν τον ανθρωπισμό και την ελευθερία, πρόσθεσε ότι οι λαοί πρέπει να υπερασπίζονται την ελευθερία και τον άνθρωπο και τόνισε την ανάγκη να χτίσουμε μια ισχυρή Ευρώπη πάνω στις αξίες του πολιτισμού μας σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρχει κοινή παιδεία και θάρρος για να υπερασπιστούμε την Ευρώπη.

Πηγή: www.lifo.gr

Δημοσίευση σχολίου