Θύελλα προκαλεί στην Τουρκία μια άκρως αποκαλυπτική αναφορά, 307 σελίδων, του Λαϊκού Κάματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, που συνέταξαν οι βουλευτές Zeynel Emre, Aykut Erdoğdu, Sezgin Tanrıkulu και Aytun Çıray και που αποκαλύπτει με στοιχεία που παραθέτουν ότι ο Ερντογάν και το περιβάλλον του όχι μόνο γνώριζε για επικείμενο πραξικόπημα, αλλά το άφησαν να εκδηλωθεί ελεγχόμενο, για να το καταστείλουν και στην συνέχεια να βρουν την μεγάλη αφορμή να εξαπολύσουν ένα πρωτοφανές κύμα διώξεων σε όλη την χώρα, με χιλιάδες θύματα, σε μια γιγάντια επιχείρηση εκκαθάρισης από τους πιθανούς αντίπαλους του νέου, για πολλούς δικτατορικού καθεστώτος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αναφοράς αυτής, ήταν αδύνατο να μην γνωρίζουν ήδη από το 2015 ότι ετοιμάζεται «κάτι» για την ανατροπή του Ερντογάν. Ήδη ο φιλοκυβερνητικός δημοσιογράφος της εφημερίδας Türkiye, ο Fuat Uğur, είχε γράψει επικαλούμενος πηγές της ΜΙΤ τρία αποκαλυπτικά άρθρα, στις 24 Μαρτίου, στις 2 και 21 Απριλίου 2016, αποκαλύπτοντας ότι… ετοιμάζεται πραξικόπημα. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι δεν μπορεί να τα έγραψε αυτά χωρίς να έχει κάποιες βάσιμες πληροφορίες από την ίδια την ΜΙΤ. Μάλιστα στο τελευταίο δημοσίευμα, στις 21 Απριλίου, είχε γράψει ότι οι προετοιμασίες για το πραξικόπημα ήταν στο τελικό στάδιο.

Οι βασικοί πραξικοπηματίες μελη της οργάνωσης του Γκιουλέν που κατηγορηθήκαν για εσχάτη προδοσία, δεν ήταν στρατιωτικοί, αλλά πολίτες, οι Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Hakan Çiçek, Nurettin Oruç και Harun Biniş. Όλοι ήταν γνωστοί στην ΜΙΤ και μάλιστα παρακολουθούνταν, άρα ήταν αδύνατο να κάνουν κάτι χωρίς να γίνει αντιληπτό. Σύμφωνα με τις ανακρίσεις της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το πραξικόπημα, στις 22/5/2017, η ΜΙΤ από καιρό είχε παρατηρήσει ότι στην οργάνωση του Γκιουλέν προετοίμαζαν κάποιο κίνημα αλλά τις πληροφορίες αυτές δεν τις είχε διαβιβάσει επίσημα στο στράτευμα.
Την παραμονή του πραξικοπήματος, στις 14 Ιουλίου, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, συναντήθηκε με τον αρχηγό της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, στην Κεντρική Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων και είχαν σύσκεψη μαζί που κράτησε… 6,5 ολόκληρες ώρες.
Ενώ είχε αρχίσει το πραξικόπημα, ο Χουλουσί Ακάρ είχε στέλλει εντολή σε διοικητές κομβικών μονάδων να μείνουν στα στρατόπεδα και να εφαρμόσουν κανόνες εκτάκτων αναγκών, όπως κατέθεσε ο Διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων, αντιστράτηγος Zekaı Aksakallı. Εκείνοι όχι μόνο δεν εφάρμοσαν την διαταγή, αλλά… πήγαν σε κάποιο γάμο, σαν να γνώριζαν την έκταση του από την αρχή. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός εκείνο το βραδύ είχε πάει σε ένα τραπέζι, όπου και πληροφορήθηκε αργότερα ότι κάτι γίνεται.
Ακόμα και ο τρόπος που ο Ερντογάν πληροφορήθηκε για το πραξικόπημα, φάνηκε από την αρχή γελοίος. Όπως αναφέρθηκε, το έμαθε από τον γαμπρό του, όπως και ο πρωθυπουργός που του πήραν τηλέφωνο κάποιοι φίλοι του για να τον πουν ότι κάτι γίνεται.
Ενώ το πραξικόπημα είχε αρχίσει στις 14.20, (ποιος κάνει πραξικόπημα μέσα στο μεσημέρι ;;;), κάνεις δεν έσπευσε στρατιωτικός ή από την ΜΙΤ να ειδοποιήσει υποτίθεται τον Ερντογάν, ο οποίος μόλις το βράδυ μετά από ώρες άρχισε να «ανησυχεί» και να κινείται για να ξεσηκώσει τον λαό ενάντια στο πραξικόπημα.
Στη συνέχεια η κοινοβουλευτική Επιτροπή που συγκροτήθηκε για να ερευνήσει για το πραξικόπημα, ο ίδιος ο Ερντογάν την κατάργησε, σαν να μην ήθελε να γίνουν γνωστές διάφορες λεπτομέρειες, χωρίς να βγάλει κανένα πόρισμα. Αλλά το πιο σκανδαλώδες είναι ότι βασικά στελέχη του Cemaat, δηλαδή του Γκιουλέν, κυκλοφορούν σήμερα ελεύθερα στην Τουρκία παρά το όσα λέγονται, ενώ χιλιάδες άλλοι με την πρόφαση ότι είναι οπαδοί του και ενώ δεν έχουν καμία σχέση κλειστήκαν στις φυλακές.
Τα ΜΜΕ υπέστησαν σκληρότατους διωγμούς και πολλοί δημοσιογράφοι που ερευνούσαν για το πραξικόπημα κλείστηκαν στις φυλακές.
Στον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό χιλιάδες δημόσιοι λειτουργοί απελύθησαν και συνελήφθηκαν και στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν από ανθρώπους του κόμματος του Ερντογάν.
Μεγάλο ζήτημα πρόεκυψε και στο δημοψήφισμα για την συνταγματική μεταρρύθμιση, όπου καταγγέλθηκε ότι έχει γίνει νοθεία μεγάλης έκτασης.
Όλα αυτά και πολλά άλλα, αποκαλύπτουν ένα μεγάλο στημένο παιχνίδι του ίδιου του Ερντογάν που βρήκε την χρυσή ευκαιρία να επιβάλλει την δικτατορία του, καταλήγει το πόρισμα της έκθεσης.

www.nikosxeiladakis.gr

Δημοσίευση σχολίου