Εξέγερση κατά «τα πρότυπα» της αραβικής άνοιξης προκάλεσαν ΗΠΑ και Ισραήλ στην Περσία.  
Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν εν μία νυκτί σε αντιδημοκρατικές διαμαρτυρίες που σαρώνουν το Ιράν, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.
Οι εξέγερση ξεκίνησε την Πέμπτη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Ο Πρόεδρος Hassan Rouhani είπε ότι οι διαμαρτυρίες και οι επικρίσεις ήταν μια ευκαιρία, όχι μια απειλή!!! Και συνέχισε λέγοντας ότι η χώρα πρέπει να συνεργαστεί για να καθορίσει τα οικονομικά της προβλήματα. Χαρακτήρισε την εξέγερση «μειοψηφία που ψάλλει συνθήματα»  


«Το έθνος μας θα ασχοληθεί με αυτή τη μειοψηφία που ψάλλει συνθήματα ενάντια στο νόμο και τις επιθυμίες των ανθρώπων και προσβάλλει τα ιερά και τις αξίες της επανάστασης».
Ο κ. Rouhani είπε προηγουμένως ότι οι πολίτες ήταν ελεύθεροι να διαμαρτυρηθούν, αλλά όχι βίαια.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump συνέχισε τον πόλεμο των λόγων του με τους ηγέτες του Ιράν τη Δευτέρα, δημοσιεύοντας ένα tweet λέγοντας ότι «ο μεγάλος ιρανικός λαός έχει καταπιεστεί για πολλά χρόνια, πεινάει για φαγητό και ελευθερία».
Οι διαμαρτυρίες στο Ιράν συνέχισαν τη νύχτα. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού για να καταπνίξει τους εξεγερθέντες στην πλατεία Engheleb της Τεχεράνης και διαδηλώσεις αναφέρθηκαν στις πόλεις Kermanshah και Khorramabad στα δυτικά, Shahinshahr στα βορειοδυτικά και στη βόρεια πόλη Zanjan.
Οι διαδηλώσεις, οι οποίες ξέσπασαν την Πέμπτη στη δεύτερη πόλη του Μασάντ του Ιράν, είναι η μεγαλύτερες διαδήλωση διαφωνίας που παρατηρήθηκαν μετά τις τεράστιες συγκεντρώσεις του Κινήματος των Πράσινων που καταστράφηκαν βίαια το 2009.
Ο επικεφαλής του δικαστικού σώματος, Αατολαλάχ Sadeq Amoli-Larijani, κάλεσε τη Δευτέρα για καταστολή των "εκβιαστών" και "βανδάλων", σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.
"Κάποια άτομα εκμεταλλεύονται την κατάσταση. Αυτό είναι λάθος", είπε.
Η κρατική τηλεόραση δήλωσε ότι οι ένοπλοι διαδηλωτές είχαν προσπαθήσει να καταλάβουν κάποιους αστυνομικούς σταθμούς και στρατιωτικές βάσεις, αλλά αντιμετώπισαν σοβαρή αντίσταση από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Πώς απάντησαν οι αρχές στις διαμαρτυρίες;
Ο κ. Ρουχάνι αναγνώρισε «λαϊκά παράπονα», παρότι προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν θα δείξει "καμία ανοχή για όσους βλάπτουν τις δημόσιες περιουσίες, παραβιάζουν τη δημόσια τάξη και δημιουργούν αναταραχές στην κοινωνία".
Και το Σώμα των Επαναστατικών Φρουρών του Ιράν (IRGC) έχει προειδοποιήσει αντιδημοκρατικούς διαδηλωτές ότι θα αντιμετωπίσουν τη «γροθιά» του έθνους εάν συνεχιστούν οι πολιτικές αναταραχές.
Το IRGC είναι μια ισχυρή δύναμη με δεσμούς με τον ανώτατο ηγέτη της χώρας και είναι αφιερωμένη στη διατήρηση του ισλαμικού συστήματος της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι 400 άτομα έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων 200 στην Τεχεράνη το βράδυ του Σαββάτου.
Οι αρχές συνεχίζουν να αναστέλλουν σποραδικά τους ιστότοπους κοινωνικών μέσων ενημέρωσης γιατί φοβούνται ότι θα χρησιμοποιηθούν για την οργάνωση διαμαρτυριών, συμπεριλαμβανομένου του Telegram και του Instagram.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν αρχίσει να μεταδίδουν κάποιο βίντεο σχετικά με τις διαμαρτυρίες, αν και εστιάζουν σε νέους άνδρες που επιτίθενται σε τράπεζες και οχήματα και καίνε τη σημαία του Ιράν, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Την Κυριακή η αστυνομία χρησιμοποίησε πυροβόλο νερό για να διαλύσει τους διαδηλωτές σε μια μεγάλη διασταύρωση, όπως καταγράφηκε σε ένα βίντεο που ελήφθη από το BBC Persian.
Πού θα οδηγήσουν οι διαδηλώσεις;
Ανάλυση από την Kasra Naji, BBC Persian
Υπάρχει διαδεδομένη και συσπειρωένη δυσαρέσκεια στο Ιράν, όπου η καταπίεση είναι δεδομένη και οι οικονομικές δυσκολίες επιδεινώνονται - μια περσική έρευνα του BBC διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο οι Ιρανοί έχουν γίνει κατά 15% φτωχότεροι τα τελευταία 10 χρόνια.
Οι διαμαρτυρίες παραμένουν προς το παρόν περιορίζονται σε, κυρίως νεαρούς άνδρες διαδηλωτές που απαιτούν την ανατροπή του καθεστώτος.
Έχουν εξαπλωθεί σε μικρές πόλεις σε όλη τη χώρα και έχουν τη δυνατότητα να μεγαλώνουν σε μέγεθος.
Αλλά δεν υπάρχει «ορατή» ηγεσία που να συντονίζει τις ενέργειες των διαδηλωτών καθώς η αντιπολίτευση έχει εκμηδενιστεί βίαια από το καθεστώς.
Κάποιοι διαδηλωτές ζητούν την επιστροφή της μοναρχίας και ο γιος του πρώην σάχη, Ρέζα Παχλάι, ο οποίος ζει στην εξορία στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξέδωσε δήλωση που υποστηρίζει τις διαδηλώσεις.
Τι γίνεται με τον πόλεμο λέξεων του Ρουμάνι με το Trump;
Ο κ. Ρουχάι χαρακτήρισε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ως "εχθρό του ιρανικού έθνους από την κορυφή του κεφαλιού του μέχρι τα δάχτυλά του".
Είπε ότι "ο άνθρωπος που σήμερα από την Αμερική θέλει να συμπάσχει με τον λαό μας έχει ξεχάσει ότι πριν από λίγους μήνες ο ίδιος αποκάλεσε το έθνος του Ιράκ, τρομοκράτη".
Ο κ. Trump έστειλε διάφορα tweets που επικρίνουν τους ηγέτες του Ιράν από τότε που ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες.
Αυτή την ώρα η εξέγερση αντί να φθίνει, ενισχύεται, εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα, οι διαδηλωτές γίνονται πιο επιθετικοί και αδίστακτοι.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και στη πόλη Qom, το πνευματικό κέντρο του Ιράν το σύνθημα είναι:
«Δεν θέλουμε Ισλαμική Δημοκρατία»!
«Τελείωσε ο χρόνος αυτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας»!
«Παρακαλούμε παραιτηθείτε».
Διαδηλωτές στην Shiraz σκίζουν εικόνες του Αρχηγού των Ιρανών Φρουρών, Qasem Soleimani.
Στόχος τους όπως λένε, να πεθάνουν οι μουλάδες και να φύγουν οι διεφθαρμένοι σιίτες κληρικοί.
Στην Khoramabad φωνάζουν:
«Εμείς είμαστε Ιρανοί, δεν δεχόμαστε Άραβες»
«Οι μουλάδες πρέπει να πεθάνουν, θάνατος στον Ανώτατο Ηγέτη, φύγε από τη χώρα, Θάνατος στον Δικτάτορα» είναι το σύνθημα της πρωτεύουσας Τεχεράνης.
Ενα από τα ανησυχητικά σημεία είναι, ότι υπάρξει εξέγερση και στο προπύργιο του Ηγέτη του Ιράν, Ayatollah Khamene, στο Abhar.
Δείτε εδώ τα συνθήματα: «Θάνατος στον Δικτάτορα»





Δημοσίευση σχολίου