Ο ιταλικός ιός διατηρεί τον «πυρετό» στις αγορές μετοχών και ομολόγων. Μεγάλος «ασθενής» είναι βεβαίως το ιταλικό ενεργητικό, αλλά όταν η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης φτερνίζεται... κρυώνουν και οι μικρότερες αγορές του Νότου, όπως η ελληνική. 


Σήμερα η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου καταγράφει νέα αύξηση επτά μονάδων βάσης στα υψηλά δέκα μηνών του2,30%, με το spread του έναντι του αντίστοιχου ισπανικού να ανοίγει στις 81 μονάδες βάσης, τα υψηλότερα επίπεδα από το 2012 και έναντι του γερμανικού στις 175 μονάδες βάσης, τα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Οκτώβριο. 
 Παράλληλα η απόδοση του διετούς ιταλικού ομολόγου με αύξηση άνω των 10 μονάδων βάσης, ανέρχεται στο 0,23%. Πριν από μία εβδομάδα ήταν σε αρνητικό έδαφος, στο -0,11%. Στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου ο FTSE MIB βρέθηκε να υποχωρεί σήμερα έως και 2,2%, με τις τράπεζες να δέχονται νέο σφυροκόπημα. 
 Την ίδια ώρα η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου ανέρχεται, σύμφωνα με το Reuters, στο 4,56%, γεγονός που αποκαλύπτει ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές δεν είναι από μόνη ικανή να ανακόψει τις πιέσεις στους ελληνικούς τίτλους. 
 Στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυτή την ώρα ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή πτώση στις 782 μονάδες, παρά τις θετικές εταιρικές ειδήσεις, που δίνουν ώθηση σε συγκεκριμένες μετοχές και κλάδους. 


 Μένει να φανεί εάν μετά και τη συμφωνία της Αθήνας με τους πιστωτές σε τεχνικό επίπεδο, ο δείκτης θα βρει τα στηρίγματα, που απαιτούνται για ανάκτηση των 800 μονάδων. 

Δημοσίευση σχολίου