Φόβους ότι τα εκτεταμένα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα μπορεί να πυροδοτήσουν κοινωνική «έκρηξη» εκφράζει το Bloomberg, με αφορμή τις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Το σχέδιο λιτότητας -μικρότερες συντάξεις, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, υψηλότεροι φόροι κ.λπ.- που έχει αποφασιστεί ώστε η Ελλάδα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, έχει ήδη προκαλέσει πραγματικές δυσκολίες», προειδοποιεί. Επιπλέον, σημειώνει ότι ανεργία είναι άνω του 23% κι αυτό μπορεί να φέρει νέες κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες.
«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η ΕΕ είναι η επιδείνωση της κοινωνικής αντίδρασης στην Ελλάδα, που θα προστεθεί στην αναταραχή λόγω της Ιταλίας» αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι και οι δανειστές θα πρέπει να είναι πιο αποφασιστικοί στο θέμα του χρέους, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το δικό τους συμφέρον.
Για τα μέτρα σχολιάζει ότι αν και είναι καλύτερα από το τίποτα, αλλά δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα. Όσο το θέμα του ελληνικού χρέος παραμένει ανεπίλυτο, η χώρα θα παραμένει αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές, πλήττοντας τις προοπτικές της και προσθέτοντας επιπλέον βάρος στις κυβερνήσεις της ΕΕ, υποστηρίζει, σημειώνοντας παράλληλα, ότι ο στόχος του 3,5% για δέκα χρόνια μετά το 2018 είναι ουτοπικός.
«Επιτρέποντας στην Ελλάδα να παραμένει ένας ικέτης -σε συνδυασμό με την πολιτική αμηχανία σε άλλες κυβερνήσεις- δημιουργείται μια πιθανή πηγή νέας αστάθειας», επισημαίνει.


Δημοσίευση σχολίου