Διήμερο στο Λονδίνο και το Μπέρμινχαμ περνάει ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al-Thani, μαζί με πάνω από 400 αξιωματούχους και στελέχη επιχειρήσεων, με την ατζέντα του να είναι γεμάτη επαφές με Βρετανούς CEOs και πολιτικούς.
Η επίσκεψη ολοκληρώνεται αύριο, μία ημέρα πριν η Theresa May ξεκινήσει επίσημα της διαπραγματεύσεις για το Brexit, ενεργοποιώντας το Αρθρο 50.
«Το Κατάρ έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην Βρετανία και αυτή η εμπιστοσύνη θα αποδειχθεί στις πρόσθετες επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά την επόμενη δεκαετία», δήλωσε ο Al-Thani σε εκδήλωση Grosvenor House Hotel.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ali Sherif al-Emadi, το Κατάρ θα επενδύσει 5 δισεκατομμύρια στερλίνες στη Βρετανία μέσα στα 3-5 χρόνια.
«Eξακολουθούν να υπάρχουν ευκαιρίες για την Qatar Investment Authority για επενδύσεις στη Βρετανία μετά το Brexit», όπως δήλωσε στη συνέχεια ο CEΟ του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Κατάρ.
Αξίζει να σημειώσουμε πως το Κατάρ αποτελεί από τους μεγαλύτερους high-profile επενδυτές στο Λονδίνο, έχοντας στην ιδιοκτησία του «σήματα κατατεθέν» της βρετανικής πρωτεύουσας, όπως ο ουρανοξύστης Shard, το πολυκατάστημα Harrods και το Ολυμπιακό Χωριό, καθώς και πολυτελή ξενοδοχεία όπως το Savoy Hotel.
Έχει, επίσης, προσπαθήσει να διαφοροποιήσει τις επενδύσεις του στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρα από τον κλάδο της ακίνητης περιουσίας, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ποσοστού στην αλυσίδα λιανικού εμπορίου J Sainsbury Plc και το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου.
«Ακόμη ψάχνω για επενδύσεις, ακόμη και μετά το Brexit θα υπάρξουν ευκαιρίες που η QIA μπορεί πραγματικά να κυνηγήσει», δήλωσε ο σεΐχης.
Ερωτηθείς σε ποιους κλάδους της Βρετανίας έχει στρέψει το ενδιαφέρον του, δήλωσε: «Ο στόχος μας τώρα και στο μέλλον να επικεντρωθούμε στις υποδομές, καθώς και στον κλάδο της υγείας και της πληροφορικής».
Το Κατάρ έχει επίσης μεγάλο συμφέρον στη διατήρηση της βρετανικής οικονομίας και των τιμών των βρετανικών assets σε ισχυρά επίπεδα κατά τη διάρκεια και μετά το Brexit. Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο υγροποιημένου φυσικού αερίου, και παρέχει το 90% των εισαγωγών του του καυσίμου στη Βρετανία.
Το εμιράτο επένδυσε δισεκατομμύρια στην Barclays κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και έχει δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών και ακινήτων αξίας άνω των 40 δισεκατομμυρίων στερλίνων κατά την τελευταία δεκαετία.
Η αντιπροσωπεία περιλαμβάνει διευθυντικά στελέχη της Qatar Investment Authority, της Qatar Petroleum και της Qatar Airways, όπως αναφέρει το Bloomberg. Ο George Iacobescu, Πρόεδρος και CEO του Canary Wharf Group (το οποίο εν μέρει ανήκει στην QIA), και ο Xavier Rolet, CEO του London Stock Exchange Group, επίσης συμμετέχουν στο επενδυτικό φόρουμ στο Λονδίνο με την παρουσία του Κατάρ.
«Θέλουμε να προσελκύσουμε κεφάλαια θεσμικών από το Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως μέσω ETF  μας που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Κατάρ,» δήλωσε ο Fahmi Alghussein, CEO της Amwal LLC, εταιρεία asset management από την Ντόχα.
Η Qatar Investment Authority, η οποία έχει επίσης ένα σημαντικό μερίδιο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) θα συνεχίσει να υποστηρίζει το χρηματιστήριο, είτε οι συνομιλίες συγχώνευσης με την Deutsche Boerse προχωρήσουν, είτε όχι, όπως δήλωσε ο εμίρης.
«Είμαστε ακόμα σε αναμονή για τις νομικές ρυθμίσεις και την απάντηση των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με τη συγχώνευση και είμαστε πολύ υποστηρικτικοί. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το LSE με όποιον τρόπο μπορούμε, εάν η συγχώνευση με το Deutsche Boerse προχωρήσει είτε όχι,».
Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με το Reuters η Κομισιόν θα ασκήσει βέτο στην προτεινόμενη συγχώνευση, τορπιλίζοντας τα σχέδια για τη δημιουργία του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου στην Ευρώπη.
Τέλος, ο al-Thani ανακοίνωσε την επέκταση του Κατάρ και στην Silicon Valley. «Σύντομα θα ανοίξουμε γραφείο στη Silicon Valley στο Σαν Φρανσίσκο», όπως είπε ο σεΐχης στο συνέδριο.

capital.gr

Δημοσίευση σχολίου